Jeg kan huske dengang jeg var en ung knægt, i slutningen af 1980erne. Dengang var verden en helt anden end den er i dag. Der var stadig en magtbalance der bestod af to stormagter, USA og Sovjetunionen, vi var stadig en smule angste for at der skulle falde en atombombe, og det var en meget opdelt verden, både økonomisk og militært. Men vidste hvad man havde at forholde sig til og man havde en god formodning om, at vi i vesten var dem der var længst fremme, både demokratisk, økonomisk, teknologisk og politisk. Hvis vi så lige spoler filmen frem til i dag, er der ikke så meget af det der stadig er på den samme måde. Der er sket en forskydning og en globalisering som har gjort, at magtbalancen og den økonomiske virkelighed, er lang mere fragmenteret end den var inden sovjets sammenbrud.
De nye magtfaktorer
Det er stadig USA som råder over det mest avancerede isenkram, selvom der er flere andre lande som teknologisk er langt fremme i skoen. Kina har verdens største hær, Rusland er stadig i gang med at udvikle avancerede våben, ligesom de lande der bliver betegnet som slyngelstater, også har både langtrækkende raketter og atomvåben. Vesten kan ikke på samme måde diktere verdensordenen, som de kunne tidligere.
Globaliseringen
Verden er blevet mindre, i hvert fald når det kommer til at følge med i hvad der sker andre steder end der hvor man selv bor og i forhold til, at få sit budskab ud til resten af verden. Dette gælder både hvis du har en idé om hvordan verden burde se ud, hvis du vil sælge et produkt, eller hvis du vil hverve agenter til dit land.
Den nye økonomi
Der er knald på økonomien, også selvom der er international krise. Det er nemlig ikke alle lande der kan mærke den og for nogle lande, er det en rigtig god forretning. Specielt de asiatiske lande Sydkorea og Kina, er dem der sætter den økonomiske dagsorden i dag. Kina er verdens absolut største producent af næsten alt hvad du kan forestille dig og Sydkorea, er på vej til at gøre dem kunsten efter. Indien er blevet det sted i verden, hvor der bliver udviklet mest IT, lige fra it support til hosting.
Tags: globalisering magt Oe;konomi